Reisverslag februari 2018

Verslag van het bezoek aan onze jongens in Tanzania van 23 Januari tot 15 Februari.

Voor ons jaarlijkse bezoek zijn Sheila en Riekje op 23 januari 2018 weer afgereisd naar Tanzania om de jongens die door Kipam worden gesteund te bezoeken. Deze keer hebben we veel gereisd want we zijn op bezoek gegaan bij de grote jongens die nu verspreidt over heel Tanzania, werken, studeren en wonen.

Ons eerste bezoek was aan Jackson, hij zit in Form 6 van de middelbare school. Met de directrice van de school hebben wij een uitgebreid gesprek over Jackson gehad. En over zijn toekomst na de afsluiting van form 6.  Jackson heeft goede resultaten en is een ijverige, gemotiveerde leerling, die ook heel goed in sport is. Op het moment van ons bezoek is hij bezig met zijn tentamens, zodat wij Jackson niet kunnen bezoeken. Maar met de directrice spreken wij af dat wij als verrassing voor Jackson op 10 Februari aanwezig zullen zijn als zijn “Parents “ bij Parents Day . Dit is een dag die de leerlingen organiseren voor hun ouders.

26 Januari zijn wij naar Dodoma gevlogen.  Hier hebben wij Mpehe en Elkana bezocht die allebei aan de universiteit van Dodoma orthopedagogiek studeren. Waarschijnlijk zal Mpehe dit jaar afstuderen en Elkana zit in het eerste jaar van zijn studie. De jongens waarderen het enorm dat wij z´n lange reis hebben gemaakt om hen te komen bezoeken en leiden ons vol trots rond. Wij werden door Elkana voorgesteld aan zijn mentor, Modesta. Een bijzondere en aardige vrouw. Zij vertelde heel enthousiast over Elkana en gaf aan dat hij een zeer gemotiveerde student is. Elkana glom van trots en wij ook! Hij gaf die middag met zijn jaargroep een presentatie voor het vak Engels. En wij werden gevraagd om deze presentatie bij te wonen. Wij volgden met interesse de presentatie die door Elkana als woordvoeder van de groep werd ingeleid. Fantastisch om te zien welke ontwikkelingen hij dit jaar heeft doorgemaakt. Elkana is zo blij en trots dat hij door Kipam de mogelijkheid heeft gekregen om deze studie te volgen.

De volgende dag ontmoetten wij Mathayo, hij was net terug gekomen van een stage in Uvinza. Hij zit in het 1ste jaar van de opleiding tot het diploma Local Government Authority.  Om te zien waar Mathayo studeert en woont reisden wij met de bus van uit Dodoma met hem mee naar Hombolo.

Het bleek een busrit van 70 km heen en terug te zijn!!! Het was een bijzondere ervaring deze tocht over onverharde wegen in een gammele bus. Tijdens de reis vertelde Mathayo ons uitgebreid over zijn opleiding en stage. Hij vindt de studie heel leuk en interessant en is dankbaar dat Kipam zijn studie mogelijk maakt.

Hamisi die de opleiding tot medical technician in Himo volgt hebben wij helaas niet kunnen bezoeken.

Op 29 Januari vlogen wij naar Tabora waar Eden woont, hij volgt op Musoma Utali, de opleiding tot apothekersassistent. Eden stond ons bij de ingang al op te wachten en bracht ons naar zijn mentor. De resultaten van Eden zijn goed en hij heeft het heel erg naar zijn zin in de opleiding. Eden is dankbaar dat Kipam hem steunt.

De volgende dag zijn we naar Tokeo gereisd. Kipam heeft de studie tot docent voor Tokeo mogelijk gemaakt. Hij is nu werkzaam als docent op een lagere school en is een leraar in hart en nieren. Hij woont in Bukene dat ligt ook in de omgeving van Tabora. Het was een lange, enerverende, 3 uur durende reis naar Bukene. Om bij zijn school te komen moesten we nog 20 km door de bush reizen. Tokeo is heel dankbaar dat Kipam hem een toekomst heeft kunnen geven door deze opleiding te bekostigen.

Onze eindbestemming is Kigoma, waar een aantal van de oudere jongens verschillende opleidingen volgen.

In Kigoma volgen een aantal van de oudere jongens verschillende opleidingen. De dagen in Kigoma stonden dus in het teken van opleidingen bezoeken, gesprekken voeren en afspraken maken. Het is een hele kunst om alles in korte tijd te regelen.

Wij gingen op bezoek bij Bahati. Kipam heeft zijn opleiding tot lasser mogelijk gemaakt. Hij is heel gedreven en handig en behulpzaam. Bahati heeft dit jaar zijn opleidingen afgerond en wij hebben kunnen regelen dat hij om ervaring op te kunnen doen stage kan lopen en kan werken in een garage. Daarna kan hij zelfstandig gaan werken en op eigen benen staan.

Saveli heeft het afgelopen jaar op de VETA zijn deelcertificaat gehaald en mag nu als boarding student de opleiding tot timmerman vervolgen. Hij heeft het heel erg naar zijn zin en is blij dat hij met deze opleiding nu een kans op een goede toekomst heeft.

Shabani heeft in november Form 4 afgerond en gaat nu op de VETA de opleiding tot metselaar te volgen.

Stiven heeft zijn certificaat boekhouden gehaald en zit in zijn 1e jaar voor het diploma.

Wij hebben deze dagen ook veel gesprekken met de jongens gevoerd. Het is belangrijk om er achter te komen wat er in hen omgaat en om elkaar goed te begrijpen. Hen te adviseren en te begeleiden om goede keuzes te maken is een heel proces. Het was weer heel fijn om de jongens terug te zien en te merken dat het goed met hen en hun opleidingen gaat. Op 9 februari vlogen wij terug naar Dar es Salaam en 10 februari waren wij al vroeg bij de school van Jackson om deel te nemen aan Parents Day. Jackson was sprakeloos en totaal verrast dat wij, op deze belangrijke dag voor studenten, bij hem waren. Trots heeft hij ons rondgeleid en aan zijn mede scholieren voorgesteld. Het was een schitterend evenement. De studenten hadden hun uiterste best gedaan en lieten door prachtige presentaties aan de gasten en hun ouders zien wat zij allemaal geleerd hadden. Daarna zijn wij doorgereisd naar Morogoro, een tocht van 300 km met de auto waar je 6 uur over doet, om Bosco te bezoeken. Hij studeert hard en het gaat heel goed met hem. Hij vond het geweldig dat wij hem kwamen bezoeken. Het was fijn en bijzonder om hem weer te zien.

Lieve familie, vrienden en sponsoren, hartelijk dank voor jullie hulp aan de kinderen van Kipam!! Echt super! 

Zonder jullie hulp en het vertrouwen in ons zouden wij de jongens deze kansen om een opleiding te volgen niet kunnen bieden. De jongens voelen zich door jullie gesteund en zijn er trots op dat zij de kans krijgen om verder te mogen leren. Dus ook namens hen heel veel dank. 

Een hartelijke groet van, Sheila en Riekje.

Kigoma Pamoja Foundation   “Education for the future”

Om u een idee te geven over opleidingskosten:

Een beroepsopleiding en huisvesting kost ongeveer € 1300, – per jaar.

Een vervolgopleiding HAVO, met boardingschool € 1600, – per jaar.                                        

Kipam: IBAN: NL63SNSB0925013625